17de BSB - 1ste GGB Prins Albert

Het begin van scouting

Het startschot voor scouting werd gegeven in 1907, toen op Brownsea Island (Verenigd Koninkrijk) het allereerste scoutskamp plaatsvond. Eerder had lord Robert Baden-Powell het boek Aids to Scouting gepubliceerd, wat voor de Engelse jeugd een bron van inspiratie was voor heel wat spelen. Gebaseerd op de ervaringen van B-P in het kamp, verscheen later Scouting for Boys. Inmiddels is scouting uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van maar liefst enkele tientallen miljoenen scouts en gidsen.

De oprichting van de eenheid

Zeven jaar na dat eerste kamp, in 1914, werd onze eenheid opgericht om volgens de principes van Baden-Powell scouting te beoefenen. Daarmee is onze eenheid een van de oudste scoutsgroepen in België. De eenheid was aangesloten bij de koepels Boy Scouts of Belgium en Girl Guides of Belgium, de oudste jeugdbewegingen op het Europese vasteland, en is deze namen door de jaren heen steeds blijven gebruiken.

BSB - GGB - FOS

De Boy Scouts of Belgium en Girl Guides of Belgium werden in de loop der jaren samengevoegd tot BSB-GGB, maar dit werd in de jaren zestig per taal opgesplitst: Scouts et Guides Pluralistes (SGP) aan Franstalige kant, en Federatie voor Open Scoutisme (FOS) aan Nederlandstalige kant.
FOS Open Scouting, zoals de beweging nu officieel heet, is nu een van de vijf federaties die België rijk is. Al deze federaties maken deel uit van de Gidsen- en Scoutsbeweging in België (G.S.B.) en zijn aangesloten bij de World Organization of the Scout Movement (WOSM) - en de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).
Het 8000 leden tellende FOS Open Scouting onderscheidt zich van Scouts en Gidsen Vlaanderen - voordien VVKSM - vooral door haar invulling van het begrip 'actief pluralisme': Scouts & Gidsen Vlaanderen vertrekt vanuit een christelijk geïnspireerde zingeving, terwijl FOS Open Scouting kiest voor een dialoog tussen alle overtuigingen, zónder te vertrekken vanuit een welbepaalde levensbeschouwing.